Di kala Virus pembunuh COVID-19 mengancam dunia, antara barang yang selalu tidak diendahkan kini menjadi rebutan sehingga kehabisan stok. Antara barang-barang tersebut adalah Hand sanitizer, topeng muka dan sarung tangan.Di atas permintaan yang tinggi, ketiga-tiga barang ini harganya naik mendadak. Seperti contoh, hand-sanitizer. 500ml boleh mencecah harga sehingga RM 40.

Menurut Alex Berezow, pakar mikrobiologi dan timbalan presiden di American Council on Science and Health, sebenarnya mencuci tangan menggunakan sabun dan air adalah lebih efektif berbanding penggunaan hand-sanitizer.

Hand sanitizer membunuh kuman, namun ia memerlukan kandungan kepekatan alkohol 60-95%. Manakala cucian menggunakan sabun dan air hanya membersihkan bakteria dan kuman dari tangan dengan mudah.

Keberkesanan Sabun
Sabun tak bunuh kuman! tapi setidaknya penggunaan sabun lebih mudah menyingkirkan jangkitan yang terperangkap pada tangan seperti mana ia menanggalkan kotoran pada pinggan. Dengan teknik cucian yang betul dalam tempoh 20 saat, ia berupaya menyingkirkan segala kuman dan bakteria pada tangan. Namun jika lebih masa cucian dilakukan, ia membawa perbezaan yang lebih baik.

IKLAN

Perlu diingat, selepas mencuci segera lap tangan kering dengan tuala taua tisu bersih. Jika dibiarkan basah, bakteria lain pula akan singgah.

Keberkesanan hand-sanitizer
Penggunaan hand-sanitizer adalah pilihan terbaik jika anda tidak mempunyai akses kepada air bersih dan sabun terutamanya ketika berada di luar. Namun ia memerlukan teknik penggunaan yang betul seperti penggunaan sabun dan air bersih.

Namun, menurut Berezow, kebanyakan pengguna menggunakan hand-sanitizer dalam kuantiti yang tidak mencukupi. ANda pasti hand sanitizer yang digunakan dapat masuk pada celah kuku? rata seluruh tangan terutamanya pada celah jari?

IKLAN

“Penggunaan hand-sanitizer yang kerap akan mengeringkan tangan. Hal ini mengakibatnkan rekahan pada tangan dan ia lebih buruk bagi pengidap eczema,” kata Berezow lagi.

Nasihat Impiana, selepas penggunaan hand-sanitizer anda masih perlu mencuci tangan dengan sabun dan air bersih sebelum makan. Ia bagi mengelak kandungan sisa hand-sanitizer pada tangan masuk ke dalam sistem tubuh pula. Utamakan penggunaan sabun dan air bersih untuk cucian tangan sekiranya anda mempunyai akses tersebut terutamanya di rumah.

IKLAN

Sumber: https://www.insider.com/

 

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI