Asparagus, Antara jenis tanaman yang dijadikan sebagai sayuran yang mempunyai harga dan nilai kesihatan yang tinggi. Tapi ramai kata asparagus sesuai untuk iklim sejuk. Seperti pokok strawberi yang boleh di tanam di tanah rendah, asparagus pun mempunyai spesies yang sesuai dengan iklim Malaysia yang panas dan lembap sepanjang tahun.

Kebiasaannya, asparagus untuk tujuan komersial di tanam di atas batas yang sentiasa digembur. Namun untuk sekadar tujuan hobi, dalam pasu yang bersaiz besar pun dah memadai. Sebenarnya, asparagus adalah tanaman yang tidak memerlukan penjagaan yang rapi. Tapi untuk mendapatkan hasil yang optimum, beberapa langkah penjagaan yang mudah perlu dilakukan seperti berikut:

Ini Cara Tanam Asparagus Dalam Pasu Untuk Dapatkan Hasil Optimum

Ini Cara Tanam Asparagus Dalam Pasu Untuk Dapatkan Hasil Optimum

IKLAN

Cara penjagaan:


1. Pokok asparagus perlukan air yg banyak tapi pastikan pokok asparagus tidak di tanam di kawasan tanah yg airnya bertakung. Siram pokok asparagus 2-3 kali seminggu.

IKLAN

2. Pastikan kawasan tanaman sentiasa bersih dari rumput-rumput , asparagus benci rumput.

3. Baja pokok asparagus setiap 3 bulan contoh:
-awal November
-awal Februari
-awal Mei
-awal Ogos

IKLAN

4. Cara pembajaan, buat lubang atas tanah di tengah-tengah kawasan pokok asparagus dalam 1 inci dan letak satu sudu baja 15:15:15 atau baja 13:13:21 lalu dikambus kembali.

5. Siram air dua hari berturut-turut selepas dibaja dan kemudian disiram seperti biasa iaitu 2-3 kali seminggu.


 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI