Apa itu kapur pertanian? Kapur pertanian juga dikenali sebagai Lime. mungkin anda pernah dengar namanya tapi tak tahu kegunaan kapur pertanian ini. Ia antara bahan pertanian yang kerap digunakan oleh pekebun atau peladang kerana ia banyak membantu dalam bidang pertanian. Kebiasaanya, bahan ini di gaul ke dalam tanah sebelum memulakan ativiti penyemaian atau penanman. Kapur pertanian diperbuat daripada calcite atau mineral aragonite. Campuran ini mengandungi mineral yang amat diperlukan oleh tumbuhan . Antaranya ialah kalsium karbonat magnesium olsida dan megnesium karbonat.

Terdapat beberapa jenis serbuk kapur di pasaran antaranya serbuk kapur calcitik antara serbuk kapur yang berkualiti tinggi yang mengandungi kalsium karbonat dan memberikan kesan yang baik pada tanah tetapi agak sukar mendapatkannya. Kedua ialah serbuk kapur dolomiti yang dijual dalam bentuk pelet. Mengandungi kalsium karbonat dan magnesium karbonat iaitu tidak kurang 6 peratus kandungan magnesium dan ketiga ialah serbuk kapur biasa.

Peranan serbuk kapur sangat tinggi dalam bidang pertanian di mana;

1. Ia mengurangkan kadar PH berasid pada tanah anda.

2. Membekalkan kandungan kalsium dan magnesium kepada tanah anda.

IKLAN

3. Berperanan untuk membenarkan air memasuki tanah berasid dengan baik.

4. Memudahkan tanaman menyerap nutrient dalam tanah. Tanpa serbuk kapur dalam tanah. Akar tanaman sukar menyerap makanan dalam tanah. Sebab itu walaupun sudah banyak baja ditabur pada batas tanaman kita, tanaman tersebut tidak membesar dengan baik malah pertumbuhannya terbantut dan daun warna kekuningan. Pokok mula berbunga atau berbuah walaupun belum matang.

IKLAN

5. Meningkatkan aktiviti bakteria dalam tanah.

Jika kadar PH tanah sangat rendah, kandungan nutrient seperti kalsium, fosforus dan magnesium juga rendah dalam tanah. Ini bermakna kandungan mangan dan aluminium yang tinggi sangat bertoksid kepada tanaman. Nilai PH pada kadar 7.0 ialah berkeadaan neutral, nilai PH di bawah 7.0 pula adalah berasid manakala PH melebihi 7.0 pula adalah beralkali. Namun sesetengah pakar mengatakan 4.0 hingga 6.5 adalah PH neutral dan sesuai tanaman membesar. Bermaksud tanaman boleh tumbuh pada nilai PH 4.0 hingga 6.5. Tanah beralkali tidak perlu ditabur dengan serbuk kapur tetapi perlu ditabur sulfur untuk mengurangkan kealkalian tanah itu. Untuk mendapatkan nilai PH tanah anda guna penyukat meter PH yang boleh dibeli di kedai.
Cara menggunakan serbuk kapur adalah bergantung kepada berapa nilai PH tanah anda. Sebelum menaburkan serbuk kapur uji tanah anda terlebih dahulu, guna penyukat PH meter atau kit kertas litmus untuk mengetahui PH tanah. Anda boleh menaburkan serbuk kapur di atas tanah dan mengaulkannya atau jika menggunakan tanah pada skala besar tabur menggunakan jentera khas selepas tanah anda telah di balik-balik mengunakan jentera piring. Pengemburan tanah akan mengaulkan serbuk kapur dan akan sebati pada tanah.

IKLAN

Umumnya, 100 pound atau 45 kilogram serbuk kapur ditabur pada tanah bersaiz 1000 kaki persegi untuk ke tahap nilai PH 1 point. Serbuk kapur boleh bertahan sehingga 3 tahun hingga 5 tahun mengikut faktor persekitaran. Hujan asid yang berterusan boleh menghilangkan nilai PH tanah anda. Jadi anda harus memeriksa tanah anda selepas 3 tahun hingga 5 tahun sekali bagi mendapatkan keputusan tahap nilai PH dan seterusnya anda boleh membaikpulih semula dengan menaburkan serbuk kapur pada tanah anda. Tetapi jika tanaman anda hidup subur tanpa ditaburkan serbuk kapur sebelum ini bermaksud tanah anda berkeadaan neutral. Jadi serbuk kapur tidak berguna untuk tanah anda buat masa ini.

Sumber: https://tanomkinotuan.blogspot.com

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI