Musim cuaca tak menentu ni, ramai sahabat laman mengalami masalah tiba-tiba tanam layu walupun telah disiram. Bila terlebih siram kononya nak bekalkan air yang mencukupi untuk tanaman ketika panas memuncak, ada pula masalah lain yang datang  iaitu serangan kulat sebab medium terlalu basah. Pening kepala diubuatnya. Sebenarnya, nak menyiram pun ada tekniknya. Bukan boleh sebarang siram je kalau tak bukan tanaman tak cukup air ada yang mati sebeb terlebih air.

Jadi, yang memainkan peranan adalah pilihan waktu yang tepat untuk menyiram. Kebiasaanya, waktu ideal untuk menyiram tanaman adalah di awal pagi sebelum pukul 10am. Jadi, air yang dibekalkan dapat diserap sepenuhnya oleh tanaman sebelum menjelang tengah hari. Jadi, air dalam badan tanaman telah cukup sepenuhnya sebelum terima kepanasan yang memuncak. Selain itu, ada beberapa perkara yang perlu anda ambil berat dalam menyiram pokok. Antaranya:

Memilih waktu yang tepat

Seperti yang dinyatakan di atas, siraman paling ideal dilakukan sebelum pukul 10 pagi. Sirkulasi atau kitaran hidup tanaman paling aktif pada awal pagi. Jadi, air yang dibekalkan dan di gunakan sepenuhnya untuk kitaran fotosintesis menghasilkan makanan mengikut keperluan tanaman. Jika tanaman disiram ketika wakti matahari telah terik memuncak. Ia dikhuatiri dapat membakar tanaman. Ia akan menyebabkan kerosakkan pada tisu dan sel tanaman.

IKLAN

Tidak sempat siram di pagi hari

Jika anda tidak berkesempatan melakukan siraman di pagi hari di sebebkan segudang hal yang lain perlu di selesaikan terlebih dahulu atau bekerja, lakukan siraman lewat petang. Lewat pun taka da lah lewat sangat, siraman petang perlu dilakukan selepas pukul 4 sebelum tibanya 6 petang. Jika siraman dilakukan selepas 6, khuatir air yang disiram akan bertakung di dalam medium dan celah tanaman. Hal ini lebih bahaya kerana bahagian yang menakung air akan menjadi habitat serangga atau bakteria perosak tanaman. Namun, penyiraman di waktu petang tidak digalakkan untuk dilakukan setiap hari.Cara Siram Pokok Di Waktu Pagi,Petang,Malam, Waktu Yang Mana Lebih Ideal?

IKLAN

Jangan siram di malam hari

Proses tanaman kaan terhenti di malam hari. Ini bermakna sebarnag air yang disiram tidak dapat diserap dan diproses oleh tanaman. Lebih mudah difahami, pokok tidur di malam hari. Ini akan menyebabkan tanaman tidak dapat nutrisi yang diperlukan sepenuhnya untuk tumbesaran. Disamping itu juga, air yang disriam tidak kering dan terperangkap pada bahagian tanaman tertentu akan mengundang potensi ancaman perosak dan penyakit.

IKLAN

Menyiram di malam hari hanya boleh dilakukan jika keadaan amat terdesak dan penyiraman dilakukan pada kadar kuantiti air yang sangat minima. Cukup sekadar membasahi medium tanaman dan siraman terus dilakukan pada permukaan mediumCara Siram Pokok Di Waktu Pagi,Petang,Malam, Waktu Yang Mana Lebih Ideal?

 

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI