“Bilik tidur saya kecil sangat. Saya pernah cuba kemas bilik saya tetapi hasilnya tetap sama, masih kelihatan sarat dengan barang-barang”.

Ya, betul tak semua orang mempunyai ruang bilik tidur yang luas. Lebih-lebih lagi yang tinggal di perumahan jenis flat. Sangat terhad ruang biliknya. Tapi jangan risau ! IMPIANA akan membantu anda dengan tips mudah ini.

Hiasan dekorasi bilik menjadi terhad kerana anda buntu bagaimana hendak jadikan bilik tidur yang sempit menjadi luas dan menarik. Jadi, IMPIANA kongsikan antara cara-cara hendak memberikan impak bilik tidur yang kecil nampak luas adalah dengan :-

Bilik tidur Sempit Macam Mana Nak Hias? Ikut Tip Ni Mesti Menjadi

  1. Warna pastel

Jom cat dinding anda dengan warna yang cerah seperti warna pastel. Pemilihan warna ini mampu memberi impak keluasan pada ruang bilik anda. Malah ia juga dapat memberi mood yang tenang kepada anda. Jom, kemas bilik anda sekarang, dengan keluarkan perabot dan barangan kamar tidur supaya memudahkan proses mengecat bilik anda. Antara warna yang sesuai dengan bilik tidur tidur adalah seperti warna putih, biru pastel, hijau pastel, dan kelabu lembut. Pemilihan warna gelap juga sebenarnya boleh namun hanya di beberapa bahagian dinding bilik sahaja.

IKLAN

Bilik tidur Sempit Macam Mana Nak Hias? Ikut Tip Ni Mesti Menjadi

  1. Perabot 

Sesudah mengecat bilik anda, jom kita masukkan semula perabot mengikut kedudukan yang bersesuaian. Sesebuah bilik tidur hanya memerlukan katil, meja sisi dan almari sahaja, jika masih memiliki ruang anda boleh masukkan perabot tambahan. Pilih saiz katil atau perabot yang sesuai dengan bilik anda. Jika mempunyai bajet yang berlebihan apa kata anda tempah almari bina dalam di bilik tidur anda.
Bilik tidur Sempit Macam Mana Nak Hias? Ikut Tip Ni Mesti Menjadi

  1. Penstoran

“Wah, banyaknya barang-barang!” Ini lah masanya untuk anda mengelas semula barangan anda yang sudah tidak dipakai dan yang masih dipakai. Untuk barangan yang anda hendak simpan, anda boleh meletakkan ia kedalam kotak-kotak dan labelkan ia mengikut jenis barangan.

IKLAN

Bilik tidur Sempit Macam Mana Nak Hias? Ikut Tip Ni Mesti Menjadi     4. Cermin

IMPIANA sarankan kepada anda untuk miliki cermin yang bersaiz besar untuk bilik tidur anda. Cermin mampu memberikan kesan luas terhadap ruang bilik anda. Selain itu, cermin bersaiz besar ini akan memberi lebih kepuasan kepada anda disaat berada di kamar tidur.

IKLAN

Bilik tidur Sempit Macam Mana Nak Hias? Ikut Tip Ni Mesti Menjadi

  1. Pencahayaan

Dapatkan lampu tidur atau apa jua jenis rekabentuk lampu yang bersesuai dalam bilik anda. Kehadiran cahaya lampu pada bilik tidur mampu memberi mood yang tenang dan romantik kepada anda. Terdapat pelbagai jenis lampu untuk kamar tidur, seperti lampu meja, lampu dinding malah lampu yang terletak pada kepala katil anda. Barulah kamar tidur anda seakan-akan kamar tidur hotel.

Bilik tidur Sempit Macam Mana Nak Hias? Ikut Tip Ni Mesti Menjadi

  1. Kemasan lembut

Kemasan lembut yang dimaksudkan disini adalah seperti cadar, langsir dan fabrik yang terdapat dibilik anda. Pilihlah warna cadar yang bersesuai dengan bilik anda. Percaya atau tidak, corak atau motif yang terdapat pada cadar mampu memberikan mood riang kepada emosi anda, hal ini kerana saat anda keletihan pulang dari bekerja mood anda akan berubah lebih tenang apabila melihat katil, betul atau tidak?

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI