Aquaponics dapat membantu memaksimumkan hasil tanaman, di samping melindungi alam sekitar. IMPIANA kongsikan sistem Nutrien Film Technique akuaponik, baik untuk tujuan komersial dan taman rumah. Aquaponik: Kombinasi Ternakan Ikan Dan Tanaman

Tahukah Anda?

Aquaponics adalah sistem yang menggabungkan penternakan ikan dengan penanaman tanaman. Biasanya, ketika binatang air seperti ikan atau ketam diternak di dalam tangki, mereka mengeluarkan amonia sebagai sampah, yang menjadikan air beracun, dan harus dibuang. Sebaliknya, apabila tanaman seperti herba atau sayur-sayuran ditanam, mereka memerlukan nitrat untuk menghasilkan hasil panen yang baik. Oleh itu, jika ammonia yang dihasilkan oleh ikan ditukar menjadi nitrat, maka ini adalah baja yang sesuai untuk tanaman. Sebaliknya, air yang bebas daripada amonia sangat sesuai untuk dikembalikan ke tangki ikan.

Jadi, akuaponik dapat menghasilkan hasil panen yang baik, ikan dan juga tanaman, dengan biaya yang jauh lebih rendah, selain mempromosikan kitar semula sampah, yang baik untuk alam sekitar. Ini dimungkinkan dengan menanam tanaman dalam medium bukan tanah, seperti kerikil, tanah liat, atau hanya air, yang memungkinkan pertumbuhan bakteria bermanfaat, yang disebut bakteria nitrifikasi. Bakteria ini mengubah amonia dari air tangki, pertama menjadi nitrit, dan kemudian menjadi nitrat, yang dapat diserap oleh tumbuhan, dan juga tidak beracun untuk ikan.

IKLAN

Aquaponik: Kombinasi Ternakan Ikan Dan Tanaman Aquaponik: Kombinasi Ternakan Ikan Dan Tanaman Aquaponik: Kombinasi Ternakan Ikan Dan Tanaman

Nutrien Film Technique

Dalam sistem ini, air dari tangki ikan disaring dan melewati bahagian bawah paip PVC mendatar, dalam filem kecil. Paip ini mempunyai lubang yang dipotong di bahagian atas, di mana tanaman ditanam sedemikian rupa sehingga akarnya menjuntai di air yang mengalir di bahagian bawah. Limbah nitrogen dari air tangki diserap oleh tumbuhan, dan kerana akarnya hanya sebagian terendam, ini memungkinkan mereka bersentuhan dengan oksigen atmosfera juga. Air yang disucikan kemudian dipam kembali ke tangki ikan. Namun, kerana tidak ada ‘media’ yang dapat dipatuhi oleh akar, sistem ini memerlukan penapisan terlebih dahulu untuk mengelakkan penyumbatan. NFT hanya sesuai untuk menanam sayur-sayuran dan tumbuh-tumbuhan berdaun yang mempunyai sistem akar yang lebih kecil. Tanaman berbuah yang lebih besar seperti tomato memerlukan medium yang stabil untuk dipatuhi, dan memerlukan lebih banyak nutrien daripada yang disediakan oleh air tangki.

IKLAN

BACA: 5 Kaedah Mudah Tanam Sayur Sesuai Untuk Rumah Di Bandar 

Aquaponik: Kombinasi Ternakan Ikan Dan Tanaman

IKLAN

 

KLIK UNTUK PENYERTAAN Aquaponik: https://toko.ideaktiv.com/product/impiana-workshop/

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI