Atap di setiap rumah, berfungsi untuk menahan debu yang berlebihan masuk ke dalam rumah, menghalang hujan memasuki rumah, menghindari dari teriknya matahari dan yang paling penting adalah melindungi orang dan barang. Rumah, jika tiada atap, ia ibarat rumah itu bogel kerana atap lah yang melindungi kita dari segala bencana yang datang dari atas. Tetapi, atap ini pun ada jenis-jenisnya. Maka, hari ini saya akan menjelaskan jenis-jenis atap yang ada di dunia ini.

Apa?! Atap Ini Mampu Melindungi Kita Dari Hujan Batu? WOW! Apa?! Atap Ini Mampu Melindungi Kita Dari Hujan Batu? WOW!

ABSES

Abses adalah salah satu jenis design atap yang dimana, ia terdapat dalam kepingan nipis dan beralun dengan panjang dan ketebalan yang berbeza-beza. Terdapat pelbagai faedah apabila bumbung rumah anda dibina daripada hanya satu bahan. Kedua, asbes ialah bahan binaan yang ringan dan mudah dibersihkan. Gaya bumbung ini, bagaimanapun, mempunyai kecacatan. Seperti kebanyakan orang sedia maklum, asbes menyerap haba. Akibatnya, sama ada musim kemarau atau matahari terik, kawasan dalam rumah akan kelihatan sesak dan panas.

IKLAN

TANAH LIAT

Atap jenis tanah liat ini, adalah jenis atap yang biasa digunakan oleh orang. Boleh dikatakan, setiap rumah di Malaysia, menggunakan atap jenis tanah liat. Jika dibandingkan dengan jenis bumbung lain, bumbung tanah liat terkenal dengan ketahanannya yang luar biasa. Jika anda mahukan bumbung yang tidak panas, jubin tanah liat adalah cara untuk pergi. Kerana jenis ini boleh mengeluarkan haba ke dalam rumah, bilik tetap sejuk. Walau bagaimanapun, apabila perubahan iklim besar berlaku, lumut kerap tumbuh di tepi lapisan antara jubin. Tambahan pula, perumahan terdedah kepada kebocoran. Jika anda memilih untuk menggunakan jenis ini, pemasangan dan penyelenggaraan yang mencukupi diperlukan.

IKLAN

KACA

Kaca adalah satu lagi bahan biasa yang digunakan dalam bumbung kanopi. Bahan binaan tunggal ini biasanya digunakan untuk membuat carport atau sebagai perlindungan bumbung. Bumbung kaca juga sering dilihat sebagai varian pelindung struktur asas rumah, secara amnya sebagai kaedah menyediakan cahaya semula jadi. Kebiasaan atap jenis kaca ini, selalu diterapkan di dalam pusat beli belah.

IKLAN

Apa?! Atap Ini Mampu Melindungi Kita Dari Hujan Batu? WOW! Apa?! Atap Ini Mampu Melindungi Kita Dari Hujan Batu? WOW!

Maka dengan itu, berakhirlah penjelesan saya tentang jenis atap. Apakah pilihan anda?

Sumber: Prospeku (https://prospeku.com/artikel/jenis-atap-rumah—3552)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI