Mungkin ramai yang tidak familiar dengan buah nona atau ada yang pernah dengar nama buah ini tanpa mengetahui khasiat yang ia kandungi.

7 Kebaikan Dan Khasiat Buah Nona Yang Semakin Dilupakan

Annona squamosa atau panggilan tempatannya buah nona tergolong dalam famili Annonaceae serta mempunyai persamaan dengan durian belanda. Bentuknya bujur, bersaiz sederhana sebesar tapak tangan serta diameter di antara 6cm hingga 10cm , permukaan kulit buah berbonggol-bonggol. Isi buahnya manis, wangi, berwarna putih krim dengan tekstur dan rasa kastard.

IKLAN

Buah nona tinggi dengan nutrien penting seperti potassium, magnesium, zat besi, vitamin B6, tenaga dan vitamin C. Jadi, mari kita semak antara kebaikan buah istimewa ini :

IKLAN

7 Kebaikan Dan Khasiat Buah Nona Yang Semakin Dilupakan

IKLAN

Kegunaan dan  Kebaikan Annona Squamosa

  • Kulit kastard pokok epal boleh digunakan untuk menghentikan cirit-birit pada kanak-kanak dan orang dewasa. Di samping itu, tumbuhan ini juga berkesan dalam merawat kencing manis.
  • Buahnya digunakan untuk membuat tonik rambut di beberapa kawasan di India.
  • Tumbuhan ini menunjukkan beberapa ciri-ciri perubatan yang luar biasa, seperti berfungsi sebagai racun serangga , antikulat dan abortifacient .
  • Biji benih  boleh digunakan pada rambut untuk menghilangkan kutu. Walau bagaimanapun, pastikan ia tidak bersentuh pada mata kerana boleh mengakibatkan kerengsaan dan seterusnya menyebabkan buta.
  • Buah nona boleh merawat pedih luka akibat melecur kerana ia adalah penyejuk yang berkesan.
  • Di India daunnya dilumatkan dan diguna dalam merawat histeria dan jampi.
  • Rawatan ulser, luka, disentri dan penyakit lain juga dirawat dengan menggunakan ekstrak daun.
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI