bawak-durian

Musim durian kembali. Memandangkan Perdana Menteri dah beri kebenaran rentas negeri, pasti ramai yang mengambil kesempatan untuk pulang ke kampung bertemu keluarga yang terpisah lebih 3 bulan.

Dah lama tak balik, macam-macam buah tangan nak dibawa pulang. Salah satunya adalah durian. Siap ada yang buat sesi berjemaah makan durian pun ada. Tapi antara perkara yang sering dirungutkan dan tak boleh terima adalah bau durian yang melekat dalam kereta untuk tempoh yang lama. Ada tu, sampai seminggu.

Sebeanrnya, ada cara mujarab dan lebih cepat nak hilangkan bau durian terperangkap dalam kerete. Tak susah pun. No. 1 dan 2 memang ramai tak tahu.

IKLAN

1. Guna kotak dan surat khabar
Kebiasaanya, penjual akan menyediakan pelastik atau guni untuk tujuan pembukasan, Apa kata anda letak durian dalam kotak dan sebaiknya sekeliling durian tersebut diletakkan surat khabar. Kaedah ini berupaya mengurangkan kadar pembebasan bau durian di dlam kereta

2. Tukarkan tatapan air-cond.
Tip ini paling cepat dan mujarab. Masa membawak durian mahupun selepas, tukar tatapan aliran air-cond anda kepada pengudaraan bebas. Iaitu, angin yang disedut akan terus keluar dari kereta. Kalau yang menggunkan aliran biasa, udaranya akan berpusing dan terperangkap di dalam kenderaan. Hal ini akan menyebabkan bau durian yang terperangkap lambat hilang5 Tip Mujarab Hilangkan Bau Durian Dalam Kereta, Cuba No. 1 Dan 2

IKLAN

3. Arang
Ini antara petua yangtelah digunakan sejak dulu lagi. Arang terutamanya dari buluh berupaya meneutralkan sebarnag bau busuk yang terperangkap dalam kenderaan termasuklah durian. Tapi, bukanlah bermakna anda pelu letak satu bongkah besar arang. Ia perlu di kecil-kecilkan untuk memudahkan penyerapan bau.

4. Baking soda
Kalau taka da arang, baking soda pon boleh. Namun, bukanlah sebarangan baking soda yang sesuai. Yang digunakan untuk membuat kek dan roti tu, kandungan nya tak begitu kuat. Anda perlu dapatkan baking soda dari hardware. Letakkan baking soda di dalam bekas terbuka untuk lebih mujarab.

IKLAN

5. Serbuk kopi
Perasan tak kala pergi counter perfume, penjual akan bagi kita biji kopi untuk hidu sebelum mencuba aroma lain? Kopi seperti arang bersipat menutralkan bau. Untuk dapatkan kesan yang lebih proaktif, gunakan serbuk kopi yang belum digunakan sebab aromanya masih kuat dan segar.

https://www.facebook.com/Roads.sg/videos/2032839386748454/UzpfSTEwMDAwMTU1NTI3Njc1MzoxODkyNzA2MTI3NDU3ODc4/

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI