Harga bawang di pasaran memang agak melampau sekarang ni. Jika dulu 1Kg dalam RM 2.50, sekarang boleh mencecah RM5 tau. Ada sesetengah kawasan, bawang terputus stok dan yang hanya ada jenis bawang india yang berwarna ungu pekat tu. Bawang tu tidak berapa enak dibuat masakkan.

Apa kata, kita tanam sendiri bawang. Dalam tempoh 2 bulan lebih hasilnya dah boleh tuai. Tambahan, iklim Malaysia sekarang tengah panas lit-lit ni sangat sesuai untuk penghasilan isi bawang yang cantik. Lagi pun, bawang tak perlukan siraman dan penjagaan yang rumit.

Menurut puan Azlina Mat Lazim, kaedah dan penyelenggaraan tanaman bawang. Baja hanaya diperlukan seawal tanaman sahaja dan paling best, bawang bebas ancaman perosak kerana baunya yang busuk.

Cara-cara:
1. Potong sedikit kepala dan akar bawang seperti dalam gambar

IKLAN

jika anda tanam untuk tuai hasil daun, hanya bahagian kepala sahaja perlu dibuang. Jika tujuan tanaman adalah untuk tuaian bawang, anda tidak dibenarkan untuk mengambil daunnya kerana bawang akan mudah rosak. Tujuan kepala bawang dibuang adalah untuk mempercepatkan pertumbuhan daun

2. Sediakan medium tanaman 2:1 (2 bahagian pasir dan 1 bahagian tanah) Bawang tidak perlukan medium tanaman yang lembap kerana ia akan merosakkan isi bawang.

IKLAN

3. Tanam hanya 3/4 sahaja dari bahagian bawang. Bila dah tumbuh daunnya sejengkal baru timbus sampal ke pangkal

IKLAN

Dah mula matang. Bawang mula tonjolkan diri4. Selepas dua bulan, boleh lah dituai. Gantung dan sidai di bawah teduhan untuk proses pengeringanTip tambahan dari puan Azlina:
a) Tanam bawang besar ubinya banyak manakala bawang kecil sebaliknya (patutlah bawang kecil harganya mahal)
b) Bunga bunga bawang. Jika tidak, ia akan menyebabkan ubi bawang menjadi kecil
c) Tanam bawang ketika musim panas sahaja
d) Untuk penghasilan daun bawang, boleh tanam di bawah teduhan