Bunga satay atau Angelonia adalah tanaman renek bermusim yang mempunyai vibrasi rona yang menarik. Pernah menjadi antara tanaman wajib bagi peminat laman satu ketika dahulu. Namun, dikatakan tanaman ini perlu iklim yang sejuk dan penyelengaraan yang rumit. Bila selesai musim berbunga sahaja, ia mula mati dan perlu diganti. BETUL KE?

Seperti Petunia, ada jenis Angelonia yang sesuai dengan iklim panas dan lembap sepanjang tahun di Malaysia. Untuk elak angelonia nie dari merompongkan batas tanaman apabila selesai musim bunga, sulaman perlu dilakukan seperti mana yang pernah dibincangkan di dalam artikel penjagaan petunia. Tak semestinya sulaman perlu dilakukan dengan membeli pokok yang baru. Anda boleh biak sendiri Angelonia dengan cara yang mudah.

13 tip petunia kembang mekar 

Nak tau lebih lanjut, apa kita kita bealar cara biak atau sulaman angelonia daripada sue bertley.

3 minggu lepas ada tanam keratan yang terpatah masa pindah ke pasu. Ingatkan akan mati, tapi menjadi hidup pula. Hari ini keratan terpatah yang disemai sudah tumbuh akar, bertambah cabang dan juga sudah berbunga.

Oleh itu, Bagi memastikan batas angelonia sentiasa penuh dengan bunga. sulaman perlu kerap dilakukan. Biakan didalam pasu lain terlebih dahulu. Bila ada kekosongan batas, baru kita sulam.

IKLAN

Cara Mudah Biak Sendiri Pokok Bunga Satay Dalam Pasu

Ambil beberapa keratan beatang yang telah matang dan buang daun di bahagian bawah untuk memudahkan ia ditanam. Cocokkan keratan batang tadi ke dalam medium tanama yang telah dimuatkan di dalam pasu atau polybag

IKLAN

Cara Mudah Biak Sendiri Pokok Bunga Satay Dalam Pasu

Kondisi awal angelonia setelah ditanam semula

IKLAN

Cara Mudah Biak Sendiri Pokok Bunga Satay Dalam Pasu

Menjelang usia 3 minggu, keratan yang disemai mula berakar

Cara Mudah Biak Sendiri Pokok Bunga Satay Dalam Pasu

Angelonia yang menjalani proses sulaman telah matang dan penuh satu pasu

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI