cover photo (2)

Jentik-jenik merupakan larva atau telur nyamuk yang membiak di dalam air. Jika dibiarkan dan tidak dihindar, ia boleh mengakibatkan demam denggi.

Tahukah anda bahawa jentik-jentik selalu berada di takungan air yang tidak tertutup. Misalnya, anda meletakkan barang terbuang di depan rumah dan air hujan bertakung pada barang terbuang tersebut. Takungan air di dalam barang terbuang berpotensi menjadi tempat membiak jentik-jentik.

Jadi, selain perlu rajin salin air dalam tempayan, pasu-pasu bunga serta kolam mandi, anda juga boleh cuba gunakan bahan-bahan ini untuk membasmi jentik-jentik sebelum ia merebak dengan lebih parah lagi.

IKLAN

DAUN SIRIH

3 Bahan Alami Mampu Membasmi Jentik-Jentik Di Kediaman
Segenggam daun sirih muda direbus dengan 1 liter air. Rebus daun sirih sehingga layu dan sejukkan air rebusannya selama beberapa minit. Setelah air rebusan sirih ini sejuk, tuangkan air rebusan sirih ke dalam kolam mandi. Daun sirih dapat menjadi antiseptik alami untuk membasmi pembiakan jentik-jentik di kolam mandi anda.

IKLAN

GARAM KASAR

3 Bahan Alami Mampu Membasmi Jentik-Jentik Di Kediaman
Percayakah anda bahawa garam kasar boleh digunakan untuk membasmi jentik-jentik yang sudah membiak banyak? Garam kasar yang hendak digunakan harus dicuci terlebih dahulu. Setelah itu, jemur garam sampai kering, lalu tumbuk sampai halus. Taburkan serbuk garam ini ke koalm mandi atau kolam ikan. Dijamin, jentik-jentik yang berada di dalam air akan terus mati dengan segera kerana garam kasar memiliki tahap kemasinan yang sangat tinggi.

IKLAN

IKAN GUPPY

3 Bahan Alami Mampu Membasmi Jentik-Jentik Di Kediaman
Tidak semua ikan suka memakan jentik-jentik. Namun, ikan guppy sangat menyukai jentik-jentik. Anda boleh meletakkan ikan gapi di buyung dan kolam ikan anda. Ikan guppy akan membasmi jentik-jentik yang berada di air.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI