Baru je pindah masuk rumah? banyak kos diperlukan untuk keperluan lain. Jadi, bagi anda yang merancang untuk menyediakan keperluan dapur bajet, boleh lihat contoh yang dilakukan oleh Puan Hanis dan pasanggannya.

Dengan saiz dapur 5kaki x 6 kaki, keperluan disediakan memadai dan sudah cukup lengkap buat mereka sesisi keluarga walaupunya bajetnya tak sampai RM 1500.

Alhamdulillah. Dapur idaman dah siap. Simple je. Ni Hanis dah list kan siap-siap untuk korang yang nak jugak kabinet dapur bajet macam nih. Yang ada duit lebih, takpayah susah2 upah jurr orang.

Knoxhult – RM495
Knoxhult – RM555
Gubbarp Handle – RM2.90 x 3pxs = RM8.70
Sinki ( Beli kedai biasa ) – RM160
Saluran paip sinki – RM10.00
Gam – RM10.00
Penembak gam – RM9.00
Fintorp (Pengetos pinggan) – RM44.90
Grundtal – RM49.90
Cooker Hood jenama Khind ( Beli di Lazada ) -RM350

Total = RM1692.50

Tak sampai pun RM 2000. Ni betul-betul bajet dah ni. Tapi dari kerja menebuk sinki, pasang sinki semua suami yang buat, jadi takda la bayar upah apa-apa kat orang. Barang-barang ni semua pun angkut sendiri guna Myvi kecil kami. Suami hampir demam buat semua ni demi memenuhi impian kecil ku. Tq husband.

 

Sebelum pasang, semua berdebar. Hanis berzikir jee dalam hati mintak-mintak semua jadi. Bila siap jurrr semua ni. Husband asyik tanya, ” Yang, okay tak? Yang suka tak?”

Wehhh, gila ke tak suka? Mestilah suka.