Palet warna monokromatik mempunyai elemen penyatuan yang dapat menciptakan keharmonian dalam ruang. Dengan menggabungkan pelbagai tona yang datang daripada satu warna asas, ruang monokrom menjanjikan persekitaran yang moden, ranggi dan minimal.
Anda juga boleh dapatkan kediaman seperti penuh estetik berinspirasikan monokrom dengan barangan pilihan IMPIANA ini.
Beli Di Mana?
1. Lampu Lantai, Nest Nordic
2. Sofa, IKEA, RM985.80
3. Bantal Kusyen, IKEA, RM12.60
4. Pouf, DoYoung, RM312
5. Pasu Putih, Nest Nordic
6. Laci Tiga Tingkat, KARE
7. Side Table, Hipvan, RM439
8. Karpet, IKEA, RM93.40
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
5 Tip Masak Sotong Gerenti Sedap Dan Tak Liat
Sotong, kalau liat memang potong selera. Liat bermakna sotong anda terlebih masak. Berikut 5 tip masak sotong yang WAJIB anda praktik untuk pastikan sotong yang dimasak sempurna pada tekak.
1. MASAK TAK BOLEH LEBIH 5 MINIT
Nak menyambal, menggoreng, menumis, jangan biarkan ia dimasak lebih dari 5 minit untuk sotong bersaiz kecil hingga sedarhana. Untuk lebih mudah, apabila sotong bertukar warna atau mula bergulung, ia menunjukkan sotong anda telah sempurna dimasak
2. MASAK DENGAN API BESAR
Apabila sotong sedia dimasukkan dalam masakkan, besar kan api dan masak dalam tempoh 2-3 minit sahaja.
3. BASUH DENGAN PERAHAN LIMAU
Perah limau selesai mencuci bukan sahaja berupaya menyingkarkan bau hanyir pada sotong, Ia juga memastikan sotong anda lembut. Tambahan, ia juga antara teknik untuk menyimpan sotong agar tahan lama
4. RENDAM SOTONG DALAM SUSU
Teknik ini digunakan oleh orang Prancis secara tradisional. Menurut mereka, asid laktik dalam susu dapat melembutkan sotong. Perap sotong dalam susu sekurang-kurangnya 4 jam sebelum dimasak atau sebaiknya semalaman
5. DI CELUR SEBELUM MASAK
Chef masakkan thai ramai menggunkan teknik celur sebelum amsak untuk menghasilkan sotong yang lembut. Caranya, celur sotong yang telah dibersihkan ke dalam air yang panas 1-2 minit kemudian di basuh dengan air sejuk. Hanyir sotong tak menjejaskan masakkan dan ia menjadi lembut
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
Kes ’Scammer’ Kewangan Semakin Berleluasa, Sudah Tiba Masanya Untuk Ada Peti Besi Di Rumah?
Tidak dinafikan, kes ‘scammer atau penipuan kewangan dalam kalangan masyarakat berlaku saban hari dan semakin membimbangkan ramai pihak.
Pakar kewangan dan hartanah, Azizul Azli Ahmad menerusi hantaran di laman media sosial Facebook miliknya ada meluahkan pendapat dan nasihat berhubung perkara tersebut.
Kongsinya lagi, kebanyakkan kes penipuan dan ’scammer’ kewangan ini berlaku melalui sistem perbankan dalam talian yang kini dilihat lebih berisiko tinggi terhadap kewangan orang ramai.
Ekoran masalah yang berlaku, pakar kewangan tersebut berpendapat dan menyarankan kepada orang ramai supaya memiliki sebuah peti besi di rumah demi keselamatan kewangan yang lebih terjamin.
Jelasnya, dengan tindakan ini orang ramai dapat mengawal transaksi keluar masuk duit dengan lebih selamat.
Adakah benar kita tidak boleh dan mempunyai kuasa untuk mengawal bank?
1. Bila banyak kes duit hilang dalam ATM dan perbankkan online. Sudah masanya kita buat sedikit kawalan.
2. Mulakan hadkan jumlah simpanan dalam atm kita. Jika dapat bawah RM5000 sahaja.
3. Simpanan kecemasan letak dalam TH atau ASB sahaja. Sesak baru mohon keluarkan.
4. Duit banyak banyak dah boleh tukarkan kepada instrument pelaburan seperti emas, hartanah, saham dan sebagainya.
5. Guna kad kredit antara pilihan yang baik berbanding kad debit. Kita pakai duit bank, bukan duit kita. Kita juga boleh batalkan transaksi jika meragukan walau dah bayar.
6. Sudah masanya juga kita ada peti besi simpanan sendiri macam cerita dulu kala. Semua rumah orang berduit ada ini.
Kawan kawan, mana kita boleh kawal kita kawal. Mana yang tak boleh kita insurankan sahaja. Dunia tanpa kawalan dan sempadan. Hanya kita tentukan dimana kita,” tulisnya.
Sumber: Facebook Azizul Azli Ahmad
Ingin lebih tahu pelbagai tips untuk dekorasi rumah? Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi IMPIANA. Klik di sini.
Baca artikel berikutnya: Ubahsuai Rumah Tanpa Kelulusan PBT, Wajar Atau Tidak Dirobohkan?
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
Betul Ke Tabur Garam Tinggi Macam Salt Bea Buat Makanan Lebih Sedap?
Perasan tak, kebanyakkan chef profesional akan tabur garam tinggi-tinggi? Tingginya tu boleh dikatakan lebih 1 kaki dari makanan atau masakkan. Berbanding, teknik taburan garam masakkan oleh orang kebanyakkan adalah dalam ketinggian 2-3 inci sahaja. Apa beza kedua-dua teknik taburan garam ini? adakah ia menjadikan makanan anda lebih sedap?
Ananaifa Foods berkongsi ulasan mengenai isu ini di facebook akaun miliknya.
Secara ringkasnya, Kalau menurut Chef Jamie Oliver, dengan menjentik garam dalam jarak jauh tersebut, akan menghasilkan sebaran garam yg sekata pada permukaan makanan tersebut, & boleh dapat best flavour katanya
Tapi mesti ada yg akan kata, kita boleh je ratakan seasonings hat 3 inci & 8 inci tu guna sudu, jemari mahupun telapak tangan. Memang betul. Sebenarnya, tak ada istilah betul atau salah kerana ia hanyalah salah satu jenis kulinari.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI