Ramai memilih untuk membina counter top sahaja tanpa kabinet bagi menjimatkan kos penyediaan ruang pengstoran di dapur. Yang menjadi masalah, bahagian pengstoran yang terbuka mengundang pemandangan kurang menarik dan tidak kemas. Bagi memastikan dapur kelihatan kemas, puan Fara Airullah berkongsi idea jimat dengan menyediakan langsir mudah dan bajet bagi menutupi ruang tersebut.
Artikel berkaitan: (GAMBAR) Dengan Modal Tak Sampai RM50 Langsir Kabinet Dapur Ini Nampak Lebih Kemas
Pilih material kain yang sesuai, mcm i pilih kain jersey sebab lebih berat and bila pasang nampak kemas jatuh ke bawah. Lagi satu sebab dia murah kahkahkah. Kain i hantar tailor untuk upah jahit, RM50 untuk 4meter.
Bahan-bahan:
Kain langsir
Velcro tape
gam dunlop
.
.
Cara-cara:
1. Ukur krtinggan tabble top sehingga ke lantai dan beli kain secukupnya untuk ukran tersebut
2. Jahit scallop untuk langsir kelihatan lebih menarik dan beralun. Boleh upah orang atau nak jimat jahit sendiri
3. Jahit valcro tape bahagian yang lembut pada bibir langsir
4. Tampalkan valcro tape kasar pada tebing counter top dan biarkan kering sepenuhnya dengan menggunkan gam dunlop (gam kasut)
5. Setalah gam kering sepenuhnya, lekatkan langsir yang telah siap di jahit valcro tape bahagian lembut
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
5 Stok Sambal Power Tahan Berbulan Wajib Ada Untuk Bulan Ramadan
Lagi beberapa hari kita akan menyambut Ramadhan. Mak-mak, mesti dah mula kumpul-kumpul stok makanan basah dan kering. Tak terkecuali juga, stok bahan asas siap kisar dan kupas seperti bawang, cili dan pelbagai lagi untuk memudahkan kerja.
Tapi, Persiapan mak-mak kurang lengkap kalau tak ada 5 jenis sambal berhantu ni. Kalau ada, memang mudah dan bergaya sakan bulan ramadhan mak-mak. 5 sambal berhantu ni sesuai untuk semua jenis makanan dan masakan. secara tak langsung ia menjadi pembangkit selera walaupun makan nasi putih dengan telur mata kerbau.
5 resepi sambal wajib ada stok ni telah dikongsikan oleh Cikgu Afy AL Habibi di dalam group Masak Apa Hari Ni. Jom kita lihat resepinyaas
Ada lima sambal kesemuanya.
Resepi ada dekat gambar di bawah.
1.Sambal belacan menyengat
2.Sambal kicap mabeless
3.Sambal ayam penyet mengosek
4.Air asam ketagih
5.Sambal jantan power
Kepada peminat sambal, sila buat stok macam cikgu. Cikgu sempat baca komen lepas kawan yang musykil takut sambal rosak kalau buat stok banyak begini. Usah risau. Ikut tips cikgu. Banyak kali dah cikgu buat. Kena betul cara simpan dan gunanya.
Pastikan guna sudu kering setiap kali mengambilnya sahaja.
Tapi cikgu yakin sambal tu tetap takkan bertahan lama juga. Mesti cepat habis punyalah.
Kalau dah belum makan pun dah menitik air liur, ini pula stok dah ada depan mata.
Sedar-sedar dah licin tinggal botol je.
Kan?
RESEPI SAMBAL BELACAN MENYENGAT
- Bahan-bahan:
– dua genggam cili padi merah + hijau
– *2 biji bawang merah (saiz bola ping pong)
– *1/4 bawang Holland
– *1 biji tomato saiz kecil
– *1 ulas bawang putih
– *2 inci belacan
(bahan bertanda *dibakar atas pan terlebih dahulu)
2. Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam pengisar.
Tambahkan :
– 3 sudu besar cuka
– 1/2 sudu kecil garam
– 2 sudu besar gula
– secubit dua ajino
– sedikit air masak ( jangan letak banyak. Nanti cair sangat)
* kuantiti garam gula mungkin perlu ditambah atau dikurangkan mengikut bahan atau citarasa sendiri*
3. Selepas itu, kisar semua bahan hingga lumat. Hidangkan. Perah sehiris dua asam limau nipis.
Siap!
RESEPI IBU SAMBAL KICAP MABELESS
1. Bahan-bahan yang diperlukan;
– dua genggam cili padi hijau
– 8 ulas bawang putih
* Tips sambal kicap lebih sedap dan tahan lama,
– Goreng seketika dua bahan di atas.
– Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng.
2. Masukkan bahan tadi dalam bekas pengisar.
3. Tambahkan kicap. Cikgu suka guna kicap Jalen lemak manis. Nak guna kicap cap apa pun boleh. Kuantiti kicap menutupi paras bahan tadi.
4. Cikgu tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk seimbangkan rasanya.
5. Untuk menambahkan kepekatan dan rahsia sambal lebih sedap, cikgu tambahkan 1/2 genggam kismis dan 3 sudu besar bawang goreng untuk dikisar sekali. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa.
6. Kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
7. Cara simpan ibu sambal kicap supaya tahan lama:
*masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.*
*kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak. Kacau sebati. Perasakan lagi sekali jika tidak memadai*
Nak resepi lengkap untuk menu yang boleh disesuaikan seperti tauhu begedil soto, bihun sup, begedil dan lain-lain boleh skroll tengok dekat wall cikgu okay.
ESEPI SAMBAL AYAM PENYET MENGOSEK
1. Sediakan bahan berikut untuk digoreng seketika;
– 20 batang cili merah
– segenggam cili padi merah + hijau
– 1/2 biji bawang holland
– 2 biji bawang merah saiz bola pingpong
– 4 ulas bawang putih
– 2 biji tomato kecil
– 2 genggam kecil ikan bilis
– 1 sudu kecil udang kering
– 1/2 inci belacan
2. Gorengkan bahan-bahan di atas untuk seketika.
Cikgu goreng asing cili dengan bahan lain.
3. Semua bahan yang sudah siap digoreng disejukkan seketika lalu dimasukkan ke dalam tabung pengisar. Tambah sedikit air untuk melumatkan bahan.
*simpan segenggam ikan bilis untuk ditabur dalam sambal selepas ini*
4. Panaskan minyak gorengan tadi. Masukkan bahan kisar. Tumis sehingga sedikit garing.
5. Masukkan pula baki ikan bilis tadi.
Biarkan sambal terus masak dalam api perlahan.
6. Perasakan sambal dengan nisse @ gula melaka, gula, garam bukit dan secukup rasa.
Kuantiti terpulang kepada citarasa sendiri.
7. Masak kira-kira 30-45 minit dalam api perlahan. Keluarkan sedikit lapisan minyak setelah sambal pecah minyak sepenuhnya.
Ikut tips penyimpanan cikgu untuk tahan lama. Bahagikan stok untuk simpanan dalam tempoh lama letakkan dalam freezer.
Untuk tempoh 2-3 minggu memadai sahaja simpan dekat chiller.
Sambal boleh bertahan seminggu jika diletakkan diluar peti.
*Gunakan sudu kering setiap kali mengambilnya*
RESEPI AIR ASAM KETAGIH
*Ada sedikit kelainan dalam resepi cikgu berbanding yang dulu*
Untuk tempoh penyimpanan yang lebih lama dan mengekalkan rasanya, cikgu tak terus tambah kulit limau kasturi*
Nak makan baru letak.
1. Sediakan bahan-bahan berikut.
– 2 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 1 biji bawang besar Holland
– 1 biji tomato
– 3 ulas bawang putih
– 1 inci belacan
Belah dua bahan di atas kecuali belacan. Bakar atas pan non stick.
2. Selepas dibakar, sediakan bahan tambahan;
– 5 biji limau kasturi
– 2 biji limau nipis.
Perah jusnya. Asingkan biji.
– 5 tangkai cili padi hijau
– 5 tangkai cili padi merah
3. Masukkan semua bahan di atas dalam pengisar.
4. Tambahkan sekali 1 1/2 gelas air asam jawa.
(Segenggam besar asam jawa + 1 1/2 gelas air)
* Ikut kepekatan yang diingini*
4. Masukkan juga 1 sudu besar garam bukit dan 1/2 sudu besar gula perang. Kemudian kisar selumatnya.
5. Selepas dikisar, masukkan stok air asam ke dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti.
6. Cara hidangan untuk kesegaran berpanjangan.
– Ambil beberapa sudu besar stok air asam. Masukkan dalam mangkuk.Tambahkan potongan bawang merah, tomato dan cili padi. Atau nak tambah kerisik stail orang utara pun boleh. Sedia dihidangkan.
RESEPI SAMBAL JANTAN POWER
Sediakan bahan-bahan di bawah:
– dua genggam cili padi merah
– 2 sudu besar gula
– 3/4 sudu kecil garam ( atau masukkan sikit-sikit)
Kuantiti rasa boleh ditambah@dikurangkan mengikut citarasa sendiri.
– 1/2 cuka dari sukatan cili dalam blender
*boleh tambah sedikit air jika alah dengan cuka*
Kisar semua bahan di atas hingga lumat dan selepas sehari dua cili semakin sedap untuk dimakan.
Makan dengan nasi bungkus ni terbaik sangat
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
Bajet Tak Sampai RM5, Bahan Ini Boleh Kilatkan Kuali Yang Berkerak Hitam!
Perkakas dapur seperti kuali atau cerek yang kerap digunakan pasti akan meninggalkan kerak hitam dibawahnya. Walaupun masih boleh digunakan, kadangkala sakit juga mata memandangnya.
Tidak dinafikan, nak sental kerak tu bukannya mudah kan? Jadi, apa kata anda cuba gunakan bahan ajaib ini. Melalui perkongsian pengguna Twitter Hsaytoc ini, beliau hanya membelanjakan kurang dari RM5 untuk kembalikan kilat pada kuali yang sudah berkerak hitam. Mari ikuti apa rahsianya.
Before & after. Bajet Bawah RM5 je dah boleh bg kuali nampak baru balik. Span ni beli kat Mr. Diy harga RM4++. Sental dgn air sabun je bagi smooth. Buat ni tak sampai 10 minit. Dia senang gila tanggal. Takpayah pakai berus dawai besi dah.
Sudahkah anda mencuba berus ini? Kongsikan dengan IMPIANA
Sumber : @hsaytoc via Twitter
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
DIY Kerusi Meja Makan Yang Rosak Jadi ‘Side Table’, Punyalah Senang!
Tak semua perabot yang rosak di rumah tak boleh digunakan langsung!
Kalau kita kreatif, boleh berjimat dengan diy dan recycle perabot tersebut macam perkongsian dari Teejah Aqeel ini. Kerusi yang dah rosak ini digunakan kembali untuk dijadikan side table, untuk letak letak barang ataupun perhiasan.
Idea recycle kerusi meja makan rosak jadi side table
Caranya
1. Bahagian penyandar kerusi dipotong separuh, sama aras dengan tempat duduk.
2. Ambil bahagian penyandar yang dipotong tadi, buang sedikit bahagian tepi untuk dicantumkan di bawah side table.
3. Cantum guna skru atau paku, ikut kreativiti. Siap. Punyalah senang kan!
Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat anda semua, selamat mencuba dan berdiy!
Artikel ini diambil dan diolah dari VK.
Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.
Sumber: Teejah Aqeel
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI