Banyak paparan kisah inspirasi di usia muda mampu memiliki hartanah yang IMPIANA baca. Mesti ramai terfikir, kerja apa lah budak tu. Usia muda lingkungan 23-25 tahun dah ada sebiji rumah. Betul tak? Segalanya bukan lah mustahil jika anda bijak merancang. Berikut antara perkongsian di laman Facebook AMIR SYAHIR langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk membeli sebuah hartanah diusia muda:

Tahun 2019 telah tiba. Ada anak muda sudah merancang untuk membeli rumah. Baguslah. Niat dah ada ilmu pun kena cari. Tiada istilah terlambat, yang penting berusaha.

Nak membeli rumah perlu persediaan yang rapi.
Jangan terus nak mohon pembiayaan perumahan tanpa baiki profail kewangan. Ambil masa untuk anda baiki profail kewangan terlebih dahulu.

Piih 10 hartanah terbaik, shortlist 5 paling bagus dan beli satu atau dua yang terbaik dan menguntungkan. Yang kena dengan gaji anda

Antara serba sedikit anda boleh bermula dengan memburu hartanah subsale dengan cara;

1. Anda harus mempunyai kekuatan kewangan yang kukuh. Buat tabung kecemasan dalam 3-6 bulan gaji dan disimpan dalam ASB atau Tabung Haji supaya boleh generate dividen juga. Biar ada simpanan sedikit sebanyak. Barulah bank percaya anda mampu bayar ansuran bulan rumah nanti.

2. Mula-mula kena tahu anda layak ke tak buat pembiayaan perumahan. Mana tahu ada hutang yang lupa nak bayar. PTPTN sangkut ke. Lepas tu berapa jumlah pembiayaan anda boleh dapat. Ia bergantung pada DSR (Debt Service Ratio) dan scoring kredit individu. Macam mana nak kira DSR;

Katakan gaji bersih dalam RM2000.

Ada komitmen:
Kereta: RM550
Pinjaman peribadi: RM200
Dan rumah nak beli ansuran dalam: RM610
Jumlah komitmen: RM1360✔️

DSR➡️Jumlah komitmen + ansuran rumah nak beli / Pendapatan X 100% = 1360 / 2000 X 100% = 68%.

Biasanya gaji bawah RM3K ni bank tengok DSR kena bawah 60%. Jadi kau kena tambah pendapatan sikit ataupun kurangkan komitmen hutang. Kena cuba cari rumah ansuran bawah RM610 tu.

*Ansuran rumah nak beli boleh cek guna aplikasi iMoney dekat Google Play Store.

3. Tiap hari buka Mudah.my, PropertyGuru, berkawan dengan REN (Real Estate Negotiator). Berguru dengan orang berpengalaman dan orang positif yang minat pelaburan hartanah.

4. Kena pastikan ada 10% deposit. Nak senang kena ada 15% daripada harga rumah nak beli. Sebab ada legal fees kena bayar semua. Jadi bawa-bawa menyimpan lah ye.

5. Rekod CCRIS. Jangan takut jika kau ada rekod CCRIS. Ada rekod CCRIS ni bagus. Ia sebagai dokumen sokongan kepada bank untuk membuktikan kau seorang yang bagus dalam membayar balik ansuran. Tak culas.

Yang tak bagus tu kalau kau buat pinjaman tetapi tak reti nak bayar dengan jumlah yang cukup dan pada waktu yang ditetapkan. Bila ada nombor selain 0 dalam laporan CCRIS tu mulalah kau nak menggelabah. Masa nak bayar hutang buat-buat lupa.

6. Baiki rekod kewangan. Jika anda ada tunggakan kad kredit, pembiayaan peribadi ataupun hutang yang lain, selesaikan terlebih dahulu. Logik bank kalau hutang tersedia ada pun anda tak mampu nak bayar, macam mana nak buat hutang baru. Kan? Kan? Kan?

7. Bila dah yakin, pergi lah memburu hartanah. Kalau masih baru, gunakan khidmat ejen hartanah. Mereka boleh membantu. Pergi tengok rumah nak beli. Jangan mengada nak beli rumah atas RM500K masa muda-muda ni. Buat pelaburan hartanah dulu.