Jangan sesekali memandang remeh akan kebersihan peti ais di rumah. Adalah sangat penting untuk anda membersihkannya bukan sahaja agar tampil lebih kemas dan memudahkan mencari barang, malah ia juga mampu menyingkirkan daripada bau-bauan yang kurang enak. Selain proses mencuci, anda juga harus mengemas dan menyusun barang-barang yang diletakkan di dalam peti ais dengan cara yang betul.  Berikut merupakan tip-tip yang ingin kami kongsikan untuk dijadikan panduan bersama.

 

Tip Membersihkan Peti Ais

1. Keluarkan semua barang yang ada di dalam peti ais

 2. Kemudian, keluarkan bahagian-bahagian seperti rak, laci dan sebagainya. Sebelum itu, isi dalam baldi besar dengan air panas, cecair pencuci pinggan dan cuka. Rendamkan semua bahagian-bahagian yang di tanggalkan.  Biarkan dalam baldi tersebut selama beberapa minit.

 3. Manakala untuk bahagian dalam peti ais yang tidak boleh di tanggalkan anda boleh bersihkan menggunakan campuran cuka dan air. Semburkan di dinding peti ais kemudian lap kan. 

4. Setelah itu, keluarkan semua bahagian yang di rendam tadi dan basuh hingga bersih. Lapkan dengan kain bersih sehingga benar-benar kering.

 

 

Tip menyusun peti ais

 


 

    

 

SEBELUM!!!

                                                             

SELEPAS!!!!

 

SEBELUM!!!!!

 

SELEPAS!!!!!

 

 

Sumber : http://onegoodthingbyjillee