TAMAN
 
 • Kebiasaannya, musim raya ni ramai ambil kesempatan untuk buat open house atau gathering. Bagi yang merancang sebuah majlis raya, pasti anda nak tetamu semua teringat-ingat kan. Boleh buat gaya majlis di taman atau garden party. Laman Impiana sarankan untuk anda adakan majlis di malam hari. Lebih nyaman dan santai. Tapi untuk mengendalikannya perlukan perancangan yang rapi agar segalanya berjalan lancar. Berikut perkara-perkara yang perlu anda rancang untuk sebuah majlis raya di laman:
 • Daun kering yang jatuh berguguran pastinya membuatkan laman anda kelihatan berselerak dan tidak terurus. Oleh itu, rutin mingguan menyapu daun-daun yang telah kering perlu dilakukan. Pun begitu, ahli sains menegah dari melakukan perkara tersebut di sebabkan oleh 5 perkara tersebut.
 • Pandan adalah antara tanaman wajib bagi masyarakat Melayu. Kegunaan pandan bukan sekadar sebagai ramuan di dalam makanan malah untuk remedi semula jadi terhadap kesihatan diri. Namun, jika pandan ini terlalu merimbun ia akan mengundang masalah dan bahaya. Bagi mengatasi masalah tersebut, ikuti tip-tip penanaman pandan yang telah disediakan.
 • Semua orang mesti sanggup habiskan duit untuk sesuatu hobi yang diminati. Hal ini termasuklah dalam aktiviti berkebun. Berkebun jika di turuti semua keperluanya, mahu makan kos yang banyak juga. Tapi, anda perlu bijak. Tidak semestinya berkebun itu mahal jika kena pada caranya. Silap-silap, laman atau kebun pada kos yang rendah berupaya tampil lebih mewah jika diurus dengan baik.
 • Booster tanaman kebiasaannya hadir dalam bentuk cecair. Kalau ada dalam bentuk serbuk pun anda perlu jadikan ia sebagai cecair untuk memudahkan tanaman menyerap. Kenapa perlu booster tanaman? Nak pokok atau tanaman anda hasilnya besar dan gemok, anda perlukan booster selain menggunakan baja. Ia ibarat makanan tambahan pada tanaman anda. Mesti teruja kan bila hasil tuaian atau tanaman di laman tumbuh sihat merimbun. Ha, ini lah rahsianya, booster tanaman.
 • Cara penjagaan dan penyelengaraan menentukan kualiti rumput yang terhasil di laman. nampak rumit kan sebenarnya, kalau ikut betul-betul tak lah sudah. Ni nak raya minggu depan dah boleh putung rumput dan gunakan tip yang disedikan. menjelang raya, laman berumput menghijau dan cantik dipandang.
 • Natural farming (NF) merupakan salah satu kaedah pertanian secara mampan dengan menggunakan sumber semulajadi yang berada di sekeliling kita seperti mikroorganisma, enzim serta baja yang dihailkan sendiri dengan menggunakan tumbuhan dan haiwan.
 • Menyiram tanaman kerapa mengundag pembaziran. Adakalanya faktor yang menyebabkanya perkara-perkara yang anda sendiri tak perasan. Cuba anda semak 10 perkara di bawah, ada tak di kebun anda. Jika ada, anda telah melakukan pembaziran air.
 • Aquaponics ialah sistem berkebun atau bercucuk tanam dengan menggabungkan 2 sistem atau kaedah iaitu hydroponic (tanam sayur hanya menggunkan air sebagai medium) dan aquaculture. Setiap satunya menyokong antara satu sama lain di mana air dari tangki ikan digunakan untuk tujuan tanaman dan hasil buangan ikan sebagai baja kepada tanaman. Begitu juga tanaman yang terdapat di dalam sistem tersebut. Ia menjadi sumber kepada ikan.
 • Susu punya pelbagai tunjuan pada kebun anda. Pengunaannya pasti membuatkan pelbagai maslah termasuk penyakit dan kesuburan tanah dapat di bantu dengan mudah
 • Ramai sekarang lebih ke arah penanam organik. Tapi kalau nak beli baja yang dikategorikan sebagai organik harga nya agak mahalkan. Dari anda beli mahal-mahal, lebih baik buat sendiri. Tapi apa barang atau bahan yang boleh kita gunakan sebagai baja organik? Itu haaa.. barang yang anda buang hari-hari dari dapur dan laman. Itu lah barang organik yang berkualiti tinggi lagi original tau.
 • Ular, reptilia berbisa yang kerap bertandang di laman anda. wlaupun laman dah cukup kemas dan bersih, tidak bermaksud anda terhindar dari kunjugan reptilia ini. ini kerana 1 dari 10 faktor tersebut terdapat di kediaman anda.
 • Tanam serai dalam pasu antara penyelesaian untuk mereka yang mempunyai kekangan ruang untuk bertanam.
 • Kulit kayu manis mempunyai aroma yang menarik. Setiap kali masakan mahupun ketika membakar kuih atau kek, aroma kayu manis terhasil membuatkan anda tidak sabar untuk makan kan? Namun herba kering yang mempunyai pelbagai kegunaan ini juga boleh dijadikan sebagai terapi di kebun anda.
 • Ladybug merupakan serangga yang memakan serangga-serangga kecil seperti afid, kutu daun, lalat putih dan juga larva. serangga comel ini dikategorikan sebagai pemangsa. Kehadirannya membantu mengawal serangan serangga perosak.
 • Ramai pemilik taman selalu menghadapi masalah bena atau pun aphid. Sekali aphid menyerang dan menjangkiti tanaman, maka risiko semua tanaman di laman turut diserang adalah tinggi. Ini kerana aphid akan menghisap cecair yang berada di dalam batang ataupun daun sebagai punca makanannya. Andai anda melihat pokok yang sebelum ini kelihatan segar bugar tiba-tiba semakin layu dan kekuningan, adalah disarankan untuk anda melihat dengan teliti di sebalik dedaun pokok untuk memeriksa puncanya. Terdapat 5 kaedah untuk mengatasi masalah aphid setelah anda menemui kehadirannya pada tumbuhan.
 • Cuka masakan mempunyai keajaiban seperti bahan dapur lain antaranya baking soda, garam dan sebagainya. Ramai yang sudah tahu mengenai penggunaan cuka masakan di kebun atau laman. Namun mungkin ada satu atau dua dari sepuluh perkara yang dinyatakan ini anda sudah lupa.
 • Ia kendengaran pelik setelah melihat video yang dimuatnaik di Youtube oleh seorang lelaki yang bernama Gary Pilarchik. Di dalam paparan video tersebut, Gary menunjukkan cara ia menggunakan sebiji telur dan pisang sebagai baja tanaman tomato yang terdapat di ladangnya.
 • Rumpai yang terdapat di dalam gambar ini di beri naman Purslane atau rumput beremi dari keluarga yang sama dengan ros jepun iaitu Portulacaceae. Rumput beremi yang kerap dijadikan herba hanya dari yang berbunga kuning kecil. Manakala sebagai ornamental, ia mempunyai pelbagai rona menarik. Ia merupakan rumpai liar yang paling mudah untuk di biakkan. Walaupun ia merupakan rumpai liar, penggunaanya sebagai remedi semulajadi telah digunakan sejak ribuan tahun dahalu.
 • Tomato, Ia merupakan pelengkap kepada hampir semua makanan di dunia. Bukan sekadar mencetuskan rasa enak di dalam masakkan malah warnanya juga menjadi pembangkit kepada sesuatu hidangan. Di perakui pengambilan hidangan tomato sama ada secara mentah ataupun telah dimasak berupaya memberi kesan baik kepada kesihatan. Pun begitu, jika pengambilanya tidak terancang dan berlebih-lebihan ia bakal mengundang masalah kepada tubuh. Berikut adalah 10 perkara yang mengancam kesihatan terhadap pengambilan tomato.
 • Tomato, Ia merupakan pelengkap kepada hampir semua makanan di dunia. Bukan sekadar mencetuskan rasa enak di dalam masakkan malah warnanya juga menjadi pembangkit kepada sesuatu hidangan. Di perakui pengambilan hidangan tomato sama ada secara mentah ataupun telah dimasak berupaya memberi kesan baik kepada kesihatan. Pun begitu, jika pengambilanya tidak terancang dan berlebih-lebihan ia bakal mengundang masalah kepada tubuh. Berikut adalah 10 perkara yang mengancam kesihatan terhadap pengambilan tomato.
 • Siapa yang tidak mengenali bunga raya, hampir setiap rumah ada menanam bunga raya malahan ada yang hidup meliar. Bunga raya juga digelar sebagai bunga kebangsaan negara kita. Bunga raya juga berbunga tidak mengikut musim. Tapi malangnya ramai masyarakat kita tidak tahu bahawa bunga raya mempunyai khasiat seperti kecantikan dan kesihatan.
 • Tanaman anda kerap menjadi mangsa kepada serangga seperti koya-koya, semut, belalang dan sebagainya? Pelbagai kaedah dan racun telah digunakan namun masih gagal. Resepi baja organik yang hanya menggunakan bahan dari dapur ini berupaya membantu anda dengan segera.
 • Tanaman jika tidak diselia akan menjadi overgrown lalu menyebabkan semak dan padat pada sudut tersebut. Maka dengan itu, proses penyemaian tanaman daripada induk adalah perlu supaya tanaman yang sudah matang dapat menambahkan kepelbagaian tanaman di sudut lain. Jadi, ikuti kaedah mudah menyemai spesies Ophiopogon ini bagi meredakan taman yang semakin padat.
 • Ramai orang tidak menyedari bahawa bunga matahari mempunyai banyak khasiat di balik keindahannya.
 • Rumput Mutiara merupakan antara rumput yang menjadi pilihan oleh pemilik yang baru memiliki rumah. Biarpun harganya dalam kategori sederhana, namun kos pemasangan yang tinggi menyebabkan ia kadangkala mengambil bahagian sebanyak 50 peratus daripada kos pembinaan taman secara keseluruhan. Oleh itu untuk menjimatkan kos pembinaan taman anda, apa kata lakukan penanaman rumput sendiri supaya peruntukkan tersebut boleh disalurkan kepada bahagian taman yang lain.
 • Saltillo tiles merupakan material turapan yang mempunyai permukaan proso dan mudah menyerap sebarang cecair. Cecair yang diserap mudah meninggalkan kesan dan sukar untuk ditanggalkan. Lama kelamaan, permukaan tile mula jadi kusam dan tidak menarik. Hal ini menyebabkan ramai beranggapan saltillo tile memerlukan penjagaan yang rumit dan mengelak dari menggunakannya. Namun dengan kaedah penjagaan ini saltillo tile anda sentiasa kelihatan baru.
 • Bagaimana anda boleh jadikan LED rope sebagai sumber pencahayaan di laman.
 • Tanam sayur sendiri lebih menjimatkan dan selamat. Apa kata kita mulakan amalan ini dengan sayur yang mudah untuk tumbuh iaitu sayur bayam. Ia boleh ditanam dalam pasu dan di kawasan teduh. Sesuai juga untuk anda yang duduk di apartment atau kondo.
 • Menyuai padankan rona dalam sesuatu perkara bukan lah mudah. Ia termasuklah untuk tujuan penataan gaya mahupun dekorasi kediaman. Setiap padanan pula membawa maksud yang tertentu.
 • Dalam masyarakat Melayu, daun semambu sering dikaitkan dengan penyakit campak dan cacar air pada kanak-kanak. Ini kerana ianya dipercayai dapat mengurangkan ruam dan rasa gatal serta miang akibat penyakit yang disebabkan oleh virus measles dan penyakit cacar air (chicken pox) yang disebabkan oleh virus varisela zoster. Dan amalan ini masih lagi dipraktikkan hingga ke hari ini walaupun kebanyakkan kanak-kanak di Malaysia telah kebal (imun) pada penyakit ini sejak adanya program campak kebangsaan.
 • Apabila menjelang hari perayaan, sudah pasti ramai yang merancang percutian panjang untuk meraikannya dengan sanak saudara di kampung halaman, ataupun pergi bercuti ke destinasi pilihan. Namun, sebagai pemilik taman sudah pastinya runsing melihat tumbuh-tumbuhan yang menghiasi laman akan ditinggalkan. Khuatir pulang dari percutian yang menggembirakan nanti, duka pula yang menjengah apabila melihat tanaman mula kering kontang dan layu tidak bermaya. Ikuti beberapa langkah proaktif untuk menangani masalah tanaman berpasu mati dan layu sama ada di dalam mahupun di luar kediaman.
 • Pokok lidah atau sansevieria dalam bahasa Inggeris merupakan sejenis tumbuhan yang mempunyai lebih daripada 70jenis spesies tumbuhan berbunga yang digelar sebagai Lidah mertua, lidah hantu, lidah jin, tali busur hemp (bow string hemp), tumbuhan ular dan lidah ular. Ia tergolong dalam genus Dracaena, yang asal dari ruscaceae.
 • Bertani adalah antara jenis hobi yang boleh mendatang pendapatan tambahan. Namun terbatas dengan kekanggan ruang. Oleh itu terdapat beberapa jenis tanaman yang sesuai untuk di tanama diruang yang sempit namun masih berupaya mendatangkan hasil yang lumayan
 • Herba ini merupakan salah satu daripada penawar yang baik untuk melegakan sakit badan, membantu tubuh melawan demam sejuk, menghapuskan batu karang dan mampu menyembuhkan penyakit hepatitis dan jaundis (sakit kuning).
 • Nasi basi sering menjadi limbah terbuang begitu saja. Biasanya nasi basi ini dibuang ke tempat sampah atau diberikan sebagai bahan makanan ternak. Padahal nasi basi boleh dijadikan bahan bioaktifator, unsur pembuatan baja kompos atau lebih mudah dikenali dengan panggilan MOL (micro organisme local).
 • Pohon beracun kebiacaannya hadir dalam bentuk yang amat menarik. Bunga nya yang uni sering menajdi pilihan sebagai pelengkap gaya dilaman. Namun ada yang kurang sedar akan bahaya tanaman tersebut dek disebabkan kurang pendedahan.
 • pokok Tapak itik, lidah mak mertu, begonia, African violet meruapakan antara jenis tumbuhan yang sesuai dibiakkan melalui keratan daun. Keratan daun pula mempunyai 6 kaedah untuk dilakukan. iaitu:
 • Ini antara kesilapan-kesilapan yang sering di lakukan tanpa anda sedar. Ia bukan sahaja akan membazirkan masa dan wang malah ia juga akan melunturkan semangat anda untuk terus menghijaukan laman.
 • Bunga ros atau mawar sesui dengan panggilannya ratu bunga kerana keperluan penjagaan nya yang rumit. Disamping itu juga, ia mempunyai khasiat alami yang amat diperlukukan oleh tubuh manusia.
 • Antara kegagalan proses tut tanaman adalah disebabkan oleh tiknik dan medium yang digunakan tidak sempurna. Terdapat pelbagai teknik tut begitu juga medium yang digunakan.
 • Pemangkasan yang dilakukan dengan betul akan menggalakkan tumbesaran dahan, daun, bunga dan buah. Selain daripada itu, ia juga akan menjadikan pokok yang dipangkas mempunyai tempoh hayat yang lebih lama.
 • Semut ni pun kan, dalam banyak-banyak tempat laman rumput kita menjadi sarangnya. Pasti keadaan ini akan menggusarkan anda bukan. Kebiasaannya kelembapan pada medium rumput antara punca semut menjadikan laman anda sebagai habitat. Semburan racun bukan lah penyelesaian yang terbaik jika puncanya tidak di musnahkan terlebih dahulu.
 • Bagi sebuah laman sudah pasti bahagian hadapan yang merupakan pintu masuk utama memainkan peranan penting. Kerana ia memberi gambaran kepada keseluruhan lakaran sesebuah kediaman itu. Laman hadapan tampil menakjubkan dan menarik apabila tata rias dan penyelenggaraan dilakukan dengan baik. Tidak kira sama ada kecil mahupun besar, laman hadapan perlu memberi "impression" yang menakjubkan kepada keseluruhan kediaman.
 • Web Impiana berkongsi dengan anda cara menghasilkan sendiri baja bio-nutrien untuk kegunaan tanaman sayuran berdaun dan pokok berbuah di kediaman. Prosesnya mudah dengan bahan yang ringkas dan murah harganya.
 • Setiap resort dan hotel punyai ceriteranya yang tersendiri dalam menghiburkan pengunjung yang hadir untuk menerima perkhidmatan mereka. Sajian tatapan latar yang kreatif dan unik di samping layanan lima bintang antara faktor utama menjadi buruan buat mereka yang inginkan kelainan. Adakalanya masyarakat urban memilih penginapan pinggir kota untuk mencari ketenangan dan lari dari hiruk pikuk kota.
 • Warna yang terkandung di persekitaran mempengaruhi emosi dan gaya hidup.
 • Penggunaan elemen landskap kejur dan landskap lembut perlulah bijak dalam memastikan landskap idaman dapat direalisasikan. Prinsip ini juga lah yang perlu di tekankan untuk pembentukkan laman sisi yang sempurna.
 • Melihatkan kepada ciri-ciri fizikal yang berduri, berbulu halus dan tajam, pasti tumbuhan kaktus yang bermain di minda. Sering dikaitkan dengan tumbuhan gurun, pokok tahan lasak ini juga sesuai dijadikan sebagai tumbuhan hiasan di ruang kediaman anda.
 • Tanaman herba kini semakin menjadi pilihan. Ini kerana ia mudah di tanam, tidak perlukan kos yang tinggi, boleh di tanam di dalam rumah asalkan ada sumber cahaya yang masuk dan banyak lagi.
 • Pernah atau tidak anda terfikir untuk menanam sayuran pada bekas tapis? Bagi Yuziyana Yusof, menetap di kawasan kem askar tidak pernah menghalangnya untuk bercucuk tanam. Bermula dengan mendapat idea dari sebuah laman Facebook Indonesia untuk menanam kangkung secara hidroponik, nyata teknik tersebut tidak menjadi. Usahanya tidak terhenti setakat itu apabila dia banyak merujuk pada petua-petua yang dikongsi di dalam grup Facebook berkebun. Sememangnya dengan adanya interaksi aktif seperti di laman sosial, ia benar-benar berkesan dengan cepat kerana cubaannya kali kedua menanam kangkung pada empat bekas penapis akhirnya berjaya. Jom kita lihat petua yang ingin dikongsi oleh Yuziyana Yusof bersama WEB IMPIANA.
 • Tembikai merah merupakan tumbuhan yang berasal dari utara Afrika. Ramai beranggapan tembikai perlu ditanam di atas sebidang tanah yang luas. Sebenarnya tanah yang sempit di halaman rumah juga sesuai untuk dijadikan lokasi penanaman tembikai.
 • Mempunyai taman kecil di ruangan balkoni sudah cukup memadai bagi mereka yang tinggal di pangsapuri. Tidak mempunyai kawasan laman yang besar membuatkan pemilik kediaman memilih cara lain dalam menambah ruangan taman mini di kawasan kediaman. Usah gusar dengan keluasan tapak yang ada, kerana walaupun ruang agak terhad namun ia tidak perlu dijadikan alasan untuk tidak bercucuk tanam. WEB IMPIANA sekali lagi tampil untuk merungkai permasalahan ini dengan solusi yang boleh dicuba oleh anda.
 • Kaedah penanaman pokok buah di dalam pasu atau lebih dikenali sebagai tabulanpot bukan lah sesuatu yang baru. Terdapat pelbagai jenis pokok buah-buahan yang boleh ditanam di dalam pasu antaranya limau, belimbing, mangga, ciku, duku dan jambu. Berikut info penting yang perlu anda tahu tentang tabulanpot.
 • Siapa sangka kan hanya dengan menanam cili di tepi rumah mampu menghasilkan pendapatan yang sangat lumayan. Inilah yang di buktikan oleh Mohd Izranuddin Jelani.
 • Bagi pencinta taman organik, mewujudkan tanah subur, kaya dengan humus dan nutrien adalah kunci utama tanaman menjadi subur sama ada pokok buah-buahan, sayur, tanaman hiasan seperti renek, pokok dan banyak lagi. Kesuburan keseluruhan tanah sangat mustahak berbanding proses memberi baja yang rutin semata-mata tanpa kita tahu keperluan sebenar tanah. Tanah halaman kita mungkin kekurangan nutrien tertentu atau struktur tanah yang kurang bagus atau pH tanah yang terlalu tinggi atau rendah. Anda bertuah jika memiliki tanah yang subur, jika tidak terpaksalah melakukan sesuatu bagi menyuburkan tanah menjadi medium tanaman yang baik untuk tanaman anda.
 • Ini memang cara yang sangat mudah dan rugi jugalah kalau anda tidak mencubanya. Bukan itu sahaja dengan menggunakan kaedah ini mudah anda boleh mendapat banyak pokok cili.
 • Sebuah laman yang indah dan berkualiti bukan sahaja terletak pada bentuk landskap, malah ia juga merangkumi aspek pemilihan dan penataan perabot. Perabot laman merupakan titik tumpu di mana anda boleh menggunakannya saat ingin menghayati keindahan tanam di halaman sendiri.
 • Kayu Pine Apabila kita menyebut pokok Pine, terbayang-bayang suasana keindahan di pergunungan negara Barat terutama di Eropah. Bukan itu sahaja, penghasilan rekaan perabot seperti sofa, kerusi, meja mahupun kabinet oleh negara-negara Skandinavian menggunakan kayu Pine juga terkenal di seluruh dunia. Apakah istimewanya penggunaan kayu Pine untuk dijadikan perabot utama di dalam kediaman?
 • Tillandsia atau lebih dikenali sebagai air plant mempunyai lebih daripada 540 spesies di dalam genus tersebut. Ia terdiri daripada keluarga Bromeliancaeae iaitu sub- keluarga Tillandsioideae yang berasal dari kawasan hutan, pergunungan dan kawasan gurun America Tengah.
 • Ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi, itulah peribahasa yang tepat untuk menggambarkan Yuziyana Yusop, 40 tahun yang mewarisi hobi minat bercucuk tanam daripada ibunya,Sapiah Abd Hadi, 69.
 • Ini memang cara yang sangat mudah dan rugi jugalah kalau anda tidak mencubanya. Bukan itu sahaja dengan menggunakan kaedah ini anda juga boleh mendapat banyak pokok cili. Jom kita lihat langkah-langkahnya.
 • Terdapat banyak sebab mengapa dedaun pokok anda bertukar menjadi kuning. Di bawah adalah antara sebab yang paling biasa dan cara bagaimana anda boleh membantu memulihkan pokok tersebut.
 • Bentuk buah menyamai susunan tangan semasa berdoa menjadi buah istimewa masyarakat China dan Jepun.
 • Dengan gelaran ‘Queen Of Tropical flower’ miliknya, tidak hairanlah ramai yang memilih bunga raya sebagai tanaman hiasan mesti ada di laman mereka.
 • Bonsai ialah suatu seni untuk menghidupkan pokok miniatur di dalam bekas pasu hiasan. Seni bonsai memerlukan pengamalnya menanam spesies pokok tertentu di dalam pasu yang bersaiz kecil, mengawal tumbesarannya serta menggubah bentuk semula jadi susunan dahan, ranting dan mengikut gaya yang dikehendaki.
 • alah satu elemen yang boleh membantu penampilan taman atau kebun bunga anda nampak berbeza daripada yang lain adalah dengan menggunakan pasu berkarakter dan unik daripada bahan terbuang. Ayuh gunakan kreativiti anda dan lakukannya sendiri.
 • Buah tin merupakan buah yang sangat istimewa kerana merupakan buah yang disebut di dalam Al-Quran di dalam surah At-Tin ayat pertama yang berbunyi “Demi buah tin dan zaitun”. Nama buah tin juga tersemat di dalam satu hadis Rasullah saw yang berbunyi “ jika aku mengatakan ada buah yang turun dari syurga maka inilah buahnya (Tin)”.
 • Roof garden merupakan sebuah tanaman yang terletak pada satu ketinggian tertentu yang terletak pada bahagian atas bangunan mahupun rumah yang melibatkan bukan sahaja penanaman pelbagai jenia pokok dan bunga tetapi ada juga yang tidak lokek untuk menanam sayur-sayuran dan juga buah-buahan yang bersaiz sederhana kecil.
 • Cara terbaik untuk melindungi tanaman daripada serangan makhluk perosak adalah melalui kaedah kawalan dan penyelenggaraan. Sama ada menggunakan racun kimia atau organik semburan hendaklah dilakukan mengikut jadual tanpa mengira serangan telah bermula atau tidak. Berikut disediakan cara menyenggara tanaman menggunakan bahan organik. Penyediaan bahan Larutan stok
 • Mahukan gaya laman yang lebih menarik dan lain dari yang lain? Cuba lihat rekaan seni bina moden tropika ini.
 • Tiada tanah untuk membuat kolam yang besar? Buat yang mini sahaja. Jika anda risaukan keselamatan anak-anak, buat fountain sudah memadai.
 • Mahu memiliki indoor plant tetapi tidak tahu pohon mana yang sesuai? Mari Impiana berikan 10 tumbuhan yang sempurna sebagai indoor plant.
 • Jika anda memiliki laman yang kecil, gunakan trik ringkas ini untuk membuatkan laman anda tampak lebih luas dan besar.
 • Cuka sememangnya terkenal dengan kegunaan versatilnya di dapur dan juga masakan. Tahukah anda ia juga efektif untuk digunakan dalam laman anda? Ketahui lapan kegunaan cuka yang menarik ini.
 • Baja organik sememangnya lebih mahal berbanding baja biasa. Tetapi mengapa perlu berbelanja duit sekiranya anda boleh buat sendiri sahaja? Mari lihat tiga baja organik yang mudah ini.
 • Mahu mula menanam pokok bunga ros? Ketahui panduan asas supaya tidak silap langkah.
 • Apabila daun pokok yang tampak sihat mula menjadi kuning, ia petanda pokok anda mengalami masalah.
 • Jangan biarkan kesalahan kecil kita menjadikan laman semak. Ketahui apa kesalahannya dan cara membetulkan keadaan.
 • Jika anda meninggalkan rumah untuk jangka masa yang panjang jangan terkejut sekiranya mendapati tumbuhan di halaman rumah sudah menunjukkan tanda-tanda layu atau hampir mati.
 • Buat anda yang masib belum berkesempatan untuk menghias ruang laman sempena raya ini jangan risau kerana anda boleh mendapatkan pelbagai jenis pokok hiasan di nurseri.
 • Kini semakin ramai yang berminat menanam sayur-sayuran di laman rumah. Bagusnya menanam sayur ini hasilnya boleh di makan atau kalau punya tanah yang luas boleh di jadikan sebagai sumber pendapatan kecil-kecilan
 • Susah nak jumpa orang masih pakai mesin jahit lama untuk jahit pakaian sekarang ini. Kebanyakan semua sudah beralih guna mesin jahit automatik yang lebih kompak, ringan dan mudah digunakan.
 • Nyamuk merupakan ancaman besar untuk ketenangan dan keselamatan seisi keluarga. Anda sebenarnya boleh mencegah dan menghalang nyamuk dari 'menghuni' bersama dengan mencipta taman pokok bunga
 • Tentu kat sini ada yang suka bercucuk tanam, kan? Kata orang, bercucuk tanam ni satu terapi jugak, di samping dapat menjana pendapatan atau mengisi masa lapang.
 • Tut atau dikenali juga dengan teknik air layering (keratan daun jenis lenturan udara) merupakan proses memperolehi generasi tumbuhan yang sama dengan pokok asalnya.
 • Taman Bali merupakan inspirasi taman tropika yang merujuk kepada sebuah lokasi yang terletak di Indonesia sebagai ironi yang utama.
 • Jangan biarkan ruang laman kelihatan kosong tanpa pokok hiasan ataupun tumbuh-tumbuhan yang mampu menyuntik impak segera pada ruang laman anda sebagai persediaan menyambut perayaan nanti.
 • Mencipta ruang laman menjadi taman yang indah tidak boleh dilakukan hanya dalam masa satu hari. Ia memerlukan kesabaran dan dipupuk selama bertahun-tahun.
 • Ruang kediaman yang dihiasi dengan sebuah pasu hiasan terdiri daripada bunga-bunga segar sangat membangkitkan suasana yang menarik.
 • Diinspirasikan oleh peminat bahan-bahan kitar semula atau mereka yang mempunyai keghairahan terhadap objek DIY, setiap rekaan pasu yang mereka hasilkan boleh dipuji kerana cukup menarik
 • Pertumbuhan rumpai memberikan masalah kepada peminat landskap dan juga pencinta laman. kelaziman yang kita dapat lihat ialah semakin subur dan menghijau tumbuhan kita membesar, begitu jugalah halnya dengan rumpai.
 • Kerosakan atau keretakan pada dasar kolam atau dinding kolam boleh terjadi oleh kerana kegagalan ketika proses reka bentuk struktur.
 • Air panas dan air suam sangat berguna untuk spesis pokok bunga yang berkayu. Ini kerana dengan menggunakan air panas ia mampu membuka sel yang terdapat dalam batang bunga bagi membenarkan air
 • Kediaman yang dilengkapi landskap dek kayu cukup mencuri tumpuan kerana ia mencipta suasana yang tersendiri dan lebih elegan. Dilatari dengan rimbunan tumbuh tumbuhan hijau dan pokok bunga, ia ternyata menyuntik kedamaian apabila sedang bersantai di ruang tersebut
 • Kepada mereka yang masih baru berkecimpung dalam bidang hortikultur, pastinya perasaan untuk membina sebuah taman tumbuhan yang besar dan lengkap membuak-buak.
 • Landskap yang mempunyai bunga Lavender memberikan pemandangan yang cukup indah. Baik diletakkan di dalam pasu secara berkumpulan dan tersusun ataupun di dalam satu pasu sahaja ia sudah memadai.
 • Rumput menjadi hamparan permaidani yang indah di laman rumah. Apabila ia mula menunjukkan tanda-tanda tidak sihat seperti layu, botak dan sebagainya itu menandakan penjagaan rumput tidak dititikberatkan.
 • Memelihara kucing sebagai haiwan peliharaan memang sudah lama menjadi trend. Ia haruslah dijaga sebaik mungkin.